Moxaterápia / MOXIBUSTIO

A melegítéses, égetéses gyógyítás a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) egyik alappillére. Legalább olyan ősi módszer, mint az akupunktúra és az akupresszúra, s  az évszázadok folyamán önálló kezelési ág lett.

Elsősorban Hideg, Szél és Nedvesség okozta megbetegedésekben hatásos. Nem alkalmazzuk azokban az esetekben, ahol a panaszok meleg hatására fokozódnak.

Moxakezelés lényege: a testen a meridiánokon található akupunktúrás pontoknak az ingerlése, a bőrfelszínhez közel tartott "hőforrással" – moxával, mely az elégetésekor intenzív infravörös fényt és meleget sugároz.

A moxaterápiának a közvetlen fizikai melegítő hatásán túl összetett gyógyító hatása van. Elsődleges hatás az akupunktúrás pontok megnyitása, ez a meleg hatás következménye.  Ekkor a meleg bediffundál mélyen a szövetekbe, a meridiánokba áramlik és  serkenti a Chi-t (az energiát), javítja a vérkeringést, megszünteti a pangást, kiűzi a szervezetből a hideget és a nedvességet. A moxálás felélénkíti a szervezet életerejét és megnöveli az ellenálló képességét a betegségekkel szemben.

Artemisia vulgaris a "fekete üröm.’’ Egy 3.000 éves teknősbéka páncélján talált feljegyzés szerint létezik egy növény, mely gyógyításra, égetéses módszerrel alkalmazva csodákra képes.  Igen, ez a növény a fekete üröm.  A több ezer éves megfigyelés,  pozitív tapasztalat alátámasztotta azt, hogy ez a növény segít legjobban szabályozni az emberi test élettani működését .

Többféle megjelenési formája is van :

  • Rúd alakú, ez intenzív melegképzésre alkalmas.
  • Henger alakú ún. moxaszivar. Ez a leggyakrabban használt típus. Égése nagyon lassú, egyenletes, illatos és illatmentes formában is készül.
  • Moxacsipet, mely öntapadós korongra rögzített kis moxahenger, amit az akupunktúrás pontra ragasztunk, és bőrpírig vagy hatásosabb kezelés esetén hólyagképződésig hagyunk fenn a bőrön. Ha a hólyagképzés mellett döntünk az ’’hosszabb kezelést ’’ jelent, mert a seb begyógyulásáig stimulálódik a pont, a hozzátartozó szervvel együtt. A kezelésnek ezt a fajtáját előszeretettel alkalmazzuk ősztől-tavaszig pl. a Gyomor-36 ponton, ami a szervezet immunerősítésére hat igen kedvezően.

Moxapamacs, melynek használata során kis kúpot formázunk a moxagyapotból, ezt helyezzük egy vékonyra szeletelt alátétre, ami lehet gyömbér, fokhagyma vagy citrus, attól függően hogy milyen hatást akarunk elérni. Minden növényi alátétnek más a hatása, más szervünkre hat jótékonyan, ami pluszban kiegészíti a moxa hatását.

A moxakezelés hatása nagyon gyors. A kezelési idő pár perctől akár órákig is terjedhet.