Akupresszúra

A legrégebbi kínai orvosi emlék a 2500 éves Sárga Császár Belgyógyászati könyve külön fejezetet szentel a meridián rendszernek, a meridiánok élettani funkcióinak. A meridiánok mint egy háló, az egész testet átszövik. Általuk képes kommunikálni a test összes szerve, szövete, sejtje. A betegségek a meridiánok áramlását és állapotát kórosan megváltoztatják. Akupresszúra vagy moxakezelés során stimuláljuk a meridiánok Chi áramlásának fő befolyásoló pontjait az akupunktúrás pontokat, és ezzel visszaállítjuk az élettanilag helyes állapotot  a normális Chi- és véráramlást a testben. Ezzel serkentjük a szervezet saját öngyógyító mechanizmusát.

A betegségek megfelelő kezelése érdekében nagyon fontos a helyes diagnózis felállítása, a megfelelő akupunktúrás pontok körültekintő megválasztása és a helyes technika alkalmazása.

Az akupresszúra / megfelelő tudás mellett / egyszerűen alkalmazható, erős hatású, mellékhatásoktól mentes gyógymód.
Maga az akupresszúra: az akupunktúrás pontoknak puszta kézzel való nyomása, masszírozása. Kevés kivételtől eltekintve a masszázs eszköze a kéz.
Egy-egy pont kezelése pár percig, általában 2-3 percig tart.

A kezelések gyakorisága és teljes időtartama függ a páciens betegségétől, energetikai állapotától, a kezelésre adott reakciójától. Függ továbbá attól is, hogy akut vagy krónikus betegséget kezelünk-e, hiszen egy több hónapja, éve fennálló problémát nem oldhatunk meg annyi idő alatt mint azt, ami pár hete jelentkezett.
S mi az, amire akupresszúrával hatni tudunk …….

Mivel a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) diagnosztikai és terápiás rendszere teljesen más mint a nyugati orvostudományé, az általa gyógyítható betegségeket is csak a HKO terminológiájával lehet leírni. Ezek a kórminták azonban csak részben felelnek meg a nyugati orvoslás betegségneveinek.
A természetgyógyászati kezelések önmagukban is hatékonyak, bár lassúbb a gyógyulás, mint a gyógyszeres kezelés esetén, de más természetes gyógymódokkal kombinálva gyorsabb, mellékhatás mentes és teljesebb gyógyulás érhető el.

A teljesség igénye nélkül pár kórkép amire sikerrel alkalmazható az akupresszúra: allergiák, asztmatikus panaszok, magas/alacsony vérnyomás, immunerősítés, máj-és epepanaszok, gyomorfájdalmak, alvásproblémák, hólyaghurut- húgyhólyaggyulladás, menstruációs problémák……