A HARMÓNIÁT teremtő KÍNAI MASSZÁZS

A kínai masszázs története is az időszámításunk előtti évszázadokra nyúlik vissza. Már a kínai orvoslásban iránytűnek, etalonnak számító Sárga Császár Belgyógyászati Tankönyve is említést tesz róla. A Hagyományos Kínai Orvoslásnak (HKO) szerves része, egyenrangú az akupunktúrával, akupresszúrával, moxa- és köpölyterápiával, chi-kunggal, valamint gyógynövények és gyógyító anyagok használatával.
Akárcsak az akupunktúra, akupresszúra illetve a chi-kung esetében, itt is a meridiánokban áramló energia, a Chi befolyásolása a cél. A kínai gyógyászatnak ugyanis alapelve, hogy az egészség szempontjából nem az egyes szervek, csontok, izmok, idegek súrlódásmentes működése a fontos, hanem az életenergia, a Chi szabad, akadálytalan áramlása. Ez az energia kering az ember testében és a test felszínén. Ennek az energiaáramlásnak a gyengülése vagy lefékezése okoz egészségkárosodást vagy betegséget.

Maga a masszázs hagyományosan ruhában, szárazon történik. A masszázs során a testet behálózó meridiánokat különböző yin vagy yang típusú technikákkal ingereljük, így biztosítani tudjuk a meridiánok átjárhatóságát, serkentjük vagy korlátozzuk a Chi áramlását, illetve segítjük a Chi kiegyensúlyozott elosztását a szervekben, testrészekben. Az akupresszúrán túl alkalmazzuk még az izmok, izületek kimozgatásának technikáit is. A masszázzsal nem csak a testi szintre hatunk, hanem a lelkire is, hiszen mindaz ami a testünkkel történik visszahat a lélekre is.

A kínai masszázs terápiát eredményesen alkalmazhatjuk :

  • idegi eredetű bénulások, ideggyengeség, izomsorvadások
  • traumás sérülésekből adódó funkcionális zavarok
  • működéskiesésekből adódó különböző megbetegedések esetén
  • sportolóknál kiváló bemelegítő hatásúak

Yang típusú technikákat , amelyek erősek, nyugtatóak, elzáródást feloldó jellegűek az alábbi esetekben használunk:

  • trauma,
  • túlműködés, izomerőltetés, zúzódások, bénulások , ín- és izom duzzanat, ödéma
  • fájdalomcsillapítás, fáradtság, idegfeszültség oldása, álmatlanság
  • vérnyomás kiegyenlítés, vérkeringés fokozása

A kínai masszázs egyik előnye az akupunktúrával szemben , hogy olyan pontokat is lehet kezelni, amelyeket tűvel TILOS, másrészt olyan pácienseknél is alkalmazható, akik irtóznak a tűtől.