Frissítő nyirokdrenázs

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Az emberi érrendszer egy nyílt és egy zárt rendszerből áll. A zárt rendszert az artériás és a vénás rendszer, míg a nyílt rendszert a nyirokérrendszer alkotja. A nyirokrendszer egy pókhálószerű érrendszer, melynek feladata a nyirokfolyadék összegyűjtése, és elszállítása.

A frissítő nyirokdrenázs egy olyan eljárás, ahol a kötőszövetre gyakorolt nagyon lágy fogástechnikával fokozzuk a nyirok folyadék visszaáramlását. A manuális nyirokmasszázst Emil Vodder dán fizioterapeuta fejlesztette ki 50 évvel ezelőtt. A kisartériákból kipréselődő folyadék a nyiroknedv, amely ha drasztikusan felhalmozódik egy bizonyos területen, és elfolyása gátolt, káros hatású duzzanatot okozó jelenség.

Nyiroködéma tünetei: duzzadt végtagok, cipószerű kéz- vagy lábfej, kolbászujjak, csecsemőráncok (csuklón vagy bokán) , ujjbenyomatot megtartja a bőr, ún. Stemmer-jel / ráncolhatóság kéz vagy lábfejen.

A frissítő nyirokdrenázzsal meggyorsítható a felgyülemlett folyadék távozása. A terápia javítja a nyirokrendszer ellenálló képességét, megszünteti az anyagcserezavarokat, nyugodt idegállapotot eredményez.

A frissítő nyirokdrenázs gyengéd, körkörös, nyomó-simító mozdulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere „hulladék”- és salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. A nyirokkeringés segítségével a méreganyagok ugyanis előbb az érpályába, majd a vér útján a májhoz illetve a vesékhez kerülnek, ahol egyrészt átalakulnak, másrészt kiválasztódnak.

A frissítő nyirokdrenázs tehát aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat - csökkentve ezáltal az érintett szervek fájdalmát-, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is.

A frissítő nyirokdrenázs hatása tovább javítható, ha a kezelés mellett  gyógyteákkal is segítjük a nyirokrendszer tisztítását . Fogyaszthatunk gyermekláncfű gyökeréből készült teát, de ugyanilyen jó hatású egy gyógyteakeverék , amely zsurlót, körömvirágot, cickafarkat és csalánt tartalmaz.

A frissítő nyirokdrenázst probléma esetén kúraszerűen, normál esetben rendszeresen érdemes alkalmazni . Nincs káros mellékhatása. Legkorábban csak néhány kezelés után  mutathatunk fel egyértelműen látható és tapintható eredményt, hiszen egy erősen elsalakosodott testet nem lehet egyetlen kezelés alatt megtisztítani.