Köpölyözés / pohárvetés, nyúvasztás

"Köpölyözéssel azt a betegséget is gyógyítani lehet, amit gyógyszerrel nem."

Köpöly kezelés miskolconA módszer egyidős lehet az emberiséggel, hiszen tűzzel, tüzes dolgokkal gyógyításról már a korai civilizációkból fennmaradt emlékek is mesélnek.

A legrégebbi feljegyzés, ami a köpölyözésről szól, az a Ling dinasztia korából származik kínából, az időszámításunk utáni III. századból.

Köpölyözésnél üveg, újabban műanyag, gumi harangot tapasztunk a bőrfelületre, amelyben vákumot képzünk vagy úgy, hogy a harangot tűzzel melegítjük, vagy úgy, hogy a mai modern technikát alkalmazva az aljára szívóeszközt csatlakoztatunk.

A köpölyözés hatásmechanizmusa nagyon összetett. Helyileg fokozza a vérkeringést, az anyagcserét, a kapillárisok átjárhatóságát - ebből a szempontból hatása hasonló a moxa kezeléshez. A szívóhatás miatt fokozza az ozmotikus nyomást is, helyi ödémát kelt, a nyiroki - visszaáramlást fékezi. Általános hatása, hogy az érkapillárisok átjárhatóságának fokozásával elindít egy ön-hematolízist, azaz saját vérbontást.

Köpölyözés ajánlott többek között izomlazításra, izomduzzanatok csökkentésére, fájdalomcsillapításra, bőr – és bőr alatti kötőszövet keringési zavarára, légúti betegségekre, allergiára, hasi panaszokra, fájdalmas görcsökre, székrekedésre, illetve hasmenésre.

Többféle technikával dolgozhatunk köpölyözéskor:

Ún. ülőköpöly esetén a letisztított bőrre, az akupunktúrás pontra helyezzük a tűzzel felmelegített üvegpoharat, vagy a mechanikus vákumszívóval működtetett műanyag harangot. A kezelési idő 5-20 percig tarthat.

Villámköpöly vagy más néven cuppogó köpöly esetén ugyanazt a technikát alkalmazzuk, mint az ülőköpöly esetén, de gyorsan felrakjuk – és gyorsan levesszük a köpölycsészéket . Ezt a technikát legyengült betegeken, bénult testrészeken illetve izomsorvadás esetén alkalmazzuk.
Csúsztatós köpöly/ nyúvasztás  esetén a kezelendő bőrfelületet bekenjük olajjal, felhelyezzük a köpölycsészéket, majd a meridián lefutásának irányával megegyezően húzogatjuk. Pl. húgyhólyag meridiánon  le, kormányzó meridiánon fel.

Ez a módszer általában fájó terület felett is eredményesen használható . Mivel a köpölyözés ideje alatt vérbőség alakul ki, a sejtek nagyobb mértékben alkalmasak a hatóanyag felvételére és továbbítására, ezért fontos ennél a technikánál az olaj és a növényi hatóanyag minősége.