Fülakupunktúrás addiktológia / fülakupresszúra

A Hagyományos Kínai Orvoslásnak és az európai akupunktúrának is megbecsült területe a fülakupunktúra és a fülakupresszúra. A kínaiak már 2500 évvel ezelőtt, selyemre írt orvosi munkák közt említik a „füldiagnózist-, és kezelést", Európában 1957-ben P. Nogier francia orvos készítette el a fülkagyló ponttérképét.

A fülkagylón a pontok kezelésének többféle módját különböztetjük meg :

Beszélhetünk a NADA protokoll 5 pontjáról, amivel elsősorban, de nem kizárólagosan szenvedélybetegeket kezelünk. Ezt fülakupunktúrás addiktológus végzettséggel tűvel végezhetjük. Egyszer használatos, steril tűvel dolgozunk. A tű vagy 50-60 percig, vagy tartós tű esetén 5-6 napig marad a fülben. Az öt pont amit stimulálunk : Shen-men és a Szimpatikus pontok, melyek együtt a vegetatív idegrendszer egyensúlyát biztosítják, a Máj, Vese és a Tüdő pontok. Szenvedélybetegség esetén elsősorban alkoholra, dohányzásra, kábítószerre gondolunk, de ide tartoznak az étkezési problémák, a mániák ( gondoljunk csak a vásárlási szenvedélyre, munkamániára, társfüggőségre, s olyan viselkedésformákra, melyek normál esetben elfogadottak, de ha dominánssá, kórossá válnak a szenvedélybetegség kategóriájába sorolódnak át (pl: féltékenység, szerelem, bosszúvágy …)

Ha nem szenvedélybetegeket kezelünk a pontok stimulálásával, akkor a különböző szervi, lelki problémák esetén is jó és gyors erdményt érhetünk el. A miértre a válasz : a fül egy mikrorendszer, s a kapott fültérkép alapján a fülkagylón testünk minden része reprezentálódik . Ha a testünk bármely zónája, szerve elveszíti a maga élettani egyensúlyát ( nem szeretem szó a megbetegszik ), akkor a fülkagylón érzékennyé, fájdalmassá válik az zóna/ a szerv megfelelő kivetülési pontja.

A pontok kezelése történhet: gyógynövénymagvakkal vagy mágnesgolyókkal, amelyek pici ragasztódarabra vannak rakva, s ezt ragasztjuk fel a megfelelő pontra/zónára, illetve történhet puszta kézzel végzett fülakupresszúrával.

Hatása gyors, percek alatt fájdalomcsillapítás érhető el vele. A magokat, mágnesgolyót olyan embereken is lehet alkalmazni akiknek tűfóbiájuk van.