Az első tavaszi napsugarak után hamarosan itt lesz az ideje az éppen esedékes fenyőszirupunk elkészítésének.  Addig amíg a lucfenyő friss hajtásaira várunk , nincs más dolgunk mint hogy egy kisebb vagy nagyobb befőttesüveget beszerezzünk. Én a család minden tagját ellátom a sziruppal, így az én üvegem 5 literes.

Fitoterapeuta  tanárom, Hegedűs István tanácsát követve csak a  lucfenyő fiatal, pár centis hajtását szedem le akkor, amikor a hajtások még nem fásultak el. Ilyenkor magas a C – vitamin és a terpentin tartalma.

A terpentin a legerősebb természetes oldószer, amely a nyirokrendszert és az érfalakat is tisztítja, felold minden lerakódást a légutakban, fertőtlenítő hatással rendelkezik. Amikor viszont a friss hajtás elkezd fásodni, barnulni, már nem érdemes leszedni, mert a terpentin ilyenkor visszahúzódik a fa fás részébe.

Ha beszereztük az üveget, nincs más dolgunk, mint figyelni a fenyőt.

Általában május az a hónap, amikor kipattan a fenyőrügy. A leszedett hajtásokat jól megmossuk, lecsöpögtetjük és a befőttesüvegbe rétegezzük cukorral. Az üveg aljára fenyőhajtás kerüljön, jó szorosan megnyomkodva, kb. 2  cm vastagon, erre egy hasonló vastagságú réteg cukor, majd fenyő-cukor váltakozva, jó szorosan összenyomva.

A legfelső réteg cukor legyen. Az üveg tetejére vagy a fedelet (nem rácsavarva), vagy egy kistányért tegyünk.

Kihelyezzük a napra 6 hétre. Ennyi idő alatt a nap és a  cukor hatására kioldódik a terpentin a fenyőből. Időnként megkavarjuk. 42 nap elteltével leszűrjük a szirupot és az előzőleg forró vízben kifőzött üvegekbe töltjük, majd  lezárjuk. Tartósítószert nem adunk hozzá. Reggelente egy kiskanálnyit ajánlott fogyasztani belőle, de megfázás, köhögés , hörghurut esetén 3-4 kanálnyira emelhetjük a napi adagot.

Szóljon hozzá!

6 − 1 =